Welkom bij keurslager Van Hoof Onze producten worden steeds.... Een lekker biefstuk...mmmm ....lekker.. Gepresenteerd met sla en tomaat.. Mooi krokant.. Op de barbeque of grill ... Eenvoudig te bereiden... Heel lekker bij...


 
NATUURVLEES

 

Reeds jaren zijn wij gekend als specialist en voorvechter van artisanaal en gezond vlees.
De aandacht voor dierenwelzijn en een duurzame omgeving hebben gezorgd voor een specialisatie naar natuurvlees toe.
Wij versnijden de lammeren van Kemp en verwerken tevens Gallowayrunderen.
Beiden kan u tegenkomen op de Kempense heide en natuurgebieden.

 

 

KEMPENLAM

Het Kempens schaap of Kempisch heideschaap werd reeds rond 1800 als een afzonderlijk ras bestempeld. In het begin van de 20e eeuw kwam het nog bij tienduizenden voor over de gehele Belgische en Nederlandse Kempen.
Voor de opkomst van de kunstmest waren deze schapen een levensnoodzakelijk onderdeel van het leven in de Kempen. Zij zorgden voor de mest die de akkers vruchtbaar moest maken. De lammeren van de Kempense schapen gingen destijds, in het tweede jaar, via kooplui naar de Belgische polders rond de Schelde om daar vetgemest te worden.
Begin 19e eeuw werden door Napoleon en later door Willem I van Nederland, Spaanse merino's naar de Kempen gehaald om de wol van het lokale ras te verbeteren. Dit verklaart meteen waarom de wol van het Kempense schaap beter is dan deze van de andere heideschapen die verder in Nederland voorkomen.
Met het herbebossen en het in cultuur brengen van deze arme zandgronden begin van de 20e eeuw, liep het aantal Kempense heideschapen drastisch terug.
Dankzij het Steunpunt Levend Erfgoed vzw is er nu een stamboekwerking voor het Kempens schaap en is dit ras van de ondergang gered.

Het Kempens schaap is een middelgroot schaap dat de indruk geeft om hoog op de poten te staan. Het dier is egaal wit of zeer lichtbruin. De kop is lang, smal, onbewold en net als de poten geheel wit van kleur. Door de inbreng van Merino bloed in het begin van de 19de eeuw, bezit dit schaap een betere wolkwaliteit dan andere heideschapenrassen.

De vruchtbaarheid ligt rond 1,5 lammeren per ooi. De slachtopbrengst is niet zo hoog maar het vlees heeft een goede kwaliteit. Het volwassen gewicht van de ram bedraagt tussen de 50 en 60 kg en van de ooi tussen de 45 en 50 kg.

Download hier de folder

GALLOWAY

Een galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.
De galloway stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam. Dit Keltische vee moet de basis hebben gevormd voor de galloway van Zuidwest-Schotland.
De galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem 's winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. Galloway-koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 120 cm en wegen 450-590 kg: stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen 600-900 kg. De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden, de tussenkalftijd bedraagt 365 dagen.
De koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen aan 10-12 kalveren het leven schenken. De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg en zijn vitaal. Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie. Intensiveren en voeren van brokken zal alleen maar leiden tot een financieel fiasco. Op driejarige leeftijd is de galloway gereed voor de slacht en sinds het begin van de 19e eeuw is de "Galloway-rib" bekend en gewaardeerd bij de Londense slagers. Het gallowayvlees bevat bijzondere vetten, namelijk alleen de gezonde omega 3-vetzuren die voor het lichaam helemaal verwerkbaar zijn.
Galloways worden ingezet om weilanden te begrazen en te bemesten. De mest trekt weidevogels aan zoals de kievit en de scholekster. Een volwassen galloway heeft ongeveer 1,5 hectare land nodig. Galloways worden in veel natuurgebieden ingezet, zoals bv op het Molse natuurgebied De Maat

   
 © Keurslager Van Hoof - Ginderbuiten 193 - 2400 Mol - 014 31 24 26 - btw-nummer: BE 0430.921.807
Webdesign by ITREFLEX