VLAM-STREEKPRODUCT
Definitie
1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de
streekeigen grondstoffen niet
meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit,
en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met
uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen,
specerijen, ... komen ook in aanmerking.
2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder
publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa
spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal
ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ...
3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze
vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren,
er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel
voor om typische handelingen te behouden.
4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van
oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct
in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees
erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.
5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als
streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal
25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen
wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept,
kan dit product ook naar een erkenning dingen.
Sinds 2010 heeft onze Molse kipkap met mosterd het officiële
label van de Vlam van streekproduct.
|